Nezabúdajme triediť jedlé oleje a tuky
Všetko začína u nás v kuchyniach, takže každý z nás môže jednoducho priložiť ruku k dielu.
Niekedy sa môže stať, že má ten výborný vývar, ktorý sme hodiny varili, naozaj veľkú vrstvu tuku. Čo s tým? Je to jednoduché! Tuk zozbierajte a vytrieďte spoločne s ostatnými olejmi a tukmi do PET fľaše.
Inak sa stáva, že olej obalí vnútornú stranu odpadových rúr. Aj keď ich občas prelievate horúcou vodou, tá v potrubí nie je horúca dlho a nakoniec sa olej niekde uchytí. Tu na seba nabaľuje nečistoty a ďalšie oleje, ale aj vodný kameň. Výsledkom je znižovanie priepustnosti kanalizačných rúr, prípadne aj ich upchávanie. Nakoniec vznikne upchávka, ktorá môže viesť až k havárii.
Letecká preprava patrí k najväčším producentom CO2 vôbec. Čo keby sme si ale mohli ponechať komfort z lietania a zároveň znížili svoju uhlíkovú stopu?
Triedenie oleja je cesta – vďaka jeho recyklácii a opätovnému použitiu sa vyprodukuje menej CO2, než keby sme lietali na fosílne palivá a použité oleje a tuky sa len neužitočne rozkladali.
Ako je možné, že recykláciou olejov a tukov šetríme prírodné zdroje?
Už vieme, že použitý olej môže byť znova prospešný, namiesto znečisťovania svojho okolia. Použitý olej sa vyčistí a využije ďalej, čím znižujeme potrebu pestovania olejnín na priemyselné účely a šetríme tak zdroje, ktoré by sa na ich produkciu využili.
Má to zmysel – trieďte s nami.
Dátum poslednej aktualizácie: 15. 11. 2023 14:13