Menu
Mesto Snina

Opatrenia ÚVZ SR - Príprava a výdaj stravy

ÚVZ SR

Opatrenia ÚVZ SR

Bratislava 3. apríla (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky ako príslušný orgán štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva podľa § 3 ods. 1 písm. b) a § 5 ods. 4 písm. h) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon č. 355/2007 Z. z.") z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenskej republiky vládou Slovenskej republiky uznesením vlády Slovenskej republiky č. 111 z 11.03.2020 dňom 12.3.2020 od 6:00 hod. a pandémie ochorenia COVID-19 vyhlásenej dňa 11.03.2020 generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie nariadil podľa § 48 ods.4 písm. e) zákona č. 355/2007 Z. z. opatrenie č. OLP/2576/2020 zo dňa 12.3.2020, ktoré sa mení a dopĺňa zákaz, týkajúci sa zariadení pre deti a mládež vrátane zariadení starostlivosti o deti do 3 rokov veku podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. n a s l e d o v n e:

Zakazuje sa prevádzka zariadení pre deti a mládež, vrátane zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku podľa § 24 zákona č. 355/2007 Z. z. okrem zariadení školského stravovania s účinnosťou od 3.4.2020 tak, že je možná (na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa zariadenia) príprava a výdaj stravy

I. pre seniorov
II. a sociálne znevýhodnené deti

prostredníctvom zariadení školského stravovania za dodržania nasledovných podmienok:

Ad I/ pre seniorov:
1. Prevádzkovateľ zariadenia školského/predškolského stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Slovenskej republike (ďalej len "RÚVZ v SR"), že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov.
2. Prevádzkovateľ predloží pred zahájením tejto činnosti na miestne príslušný RÚVZ v SR dodatok Prevádzkového poriadku, vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID -19, ktorý musí obsahovať najmä:
A/ Preventívne opatrenia pre zamestnancov:
- relevantný spôsob kontroly aktuálneho zdravotného stavu zamestnancov (zmeria si teplotu sám doma, v prípade zvýšenia teploty nad fyziologickú úroveň nejde do práce, oznámi skutočnosť zamestnávateľovi, kontaktuje ošetrujúceho lekára, lekára kontaktuje aj v prípade zdravotných ťažkostí v súvislosti s respiračným systémom (kašeľ, sťažené dýchanie, nádcha);
- pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou s ochorenia COVID-19, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník rodiny v karanténe, bezodkladne oznámi túto skutočnosť zamestnávateľovi - v takomto prípade je z prípravy stravy vylúčený;- preškoliť a viesť dokumentáciu o preškolení zamestnancov o poznatkoch, všetkých preventívnych opatreniach, ktoré musí poznať a realizovať v praxi každý zamestnanec ohľadom ochorenia COVID-19;
- upraviť spôsob sanitácie v prevádzke (druhy používaných čistiacich a dezinfekčných prostriedkov, čistiacich pomôcok), vedenia dokumentácie o vykonávaní sanitácie v prevádzke;
- zásady pre zamestnancov vypracované v súlade s odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre verejnosť, najmä:
- umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu;
- nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa i úst;
- zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša;
- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia;
- dodržiavať vzdialenosť najmenej dva metre medzi sebou;
- nechodiť do oblastí s vysokou koncentráciou ľudí;
- v domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov;
- nosiť ochranné rúško v uzavretých priestoroch, na nákupoch, v hromadnej doprave, všade tam, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí;
- v prípade ochorenia zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho zamestnávateľa a ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby;
- spôsob dodávania, príjmu a preberania tovaru;
- spôsob prípravy pokrmov - prísne dodržiavanie zásad systému HACCP - základným predpokladom systému je dodržiavanie správnej výrobnej a hygienickej praxe, ktorá tvorí základ a vytvára vhodný rámec systému kritických bodov pri výrobe a manipulovaní s potravinami;
- spôsob balenia a výdaja stravy a povinnosti pre zamestnancov, ktorí zabezpečujú balenie stravy:
- spôsob balenia stravy pre dodávanie stravy do zariadení, ktoré prevádzkovateľ dodáva v prepravných termonádobách resp. termoportov
- spôsob balenia stravy pre rozvoz
- balenie stravy je možné vykonávať len do jednorazových nevratných obalov;
- spôsob rozvozu stravy, vykonávanie sanitácie a dezinfekcie prepravného vozidla, dezinfekcie termoportov, termonádob;
B/ Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán, ktorý musí obsahovať:
1. Kapacitu stravovacieho zariadenia (počet pripravených jedál).
2. Zodpovednú osobu za prevádzku, zástupcu - telefonický kontakt, mailovú adresu, tak, aby vždy bola jeden zodpovedná osoba zastihnuteľná, vrátane osobnej prítomnosti v prevádzke.
3. V prípade ochorenia alebo nariadenej karantény zamestnancovi prevádzky zariadenia školského stravovania musí spôsob riešenia prípravy stravy (napr. vytvorenie pracovných skupín, ktoré podľa rozpisu pripravujú stravu a tieto skupiny nie sú vo vzájomnom kontakte).

Ad II/ pre sociálne znevýhodnené deti:
1. Pre prípravu a výdaj stravy obdobne platia ustanovenia uvedené v bode I. vrátane vypracovania prevádzkového poriadku.
2. Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu formou napr. formou obložených bagiet.

Termín: ihneď dňom zahájenia prípravy a výdaja stravy pre vyššie uvedenú skupinu obyvateľstva

Zodpovedný: zriaďovateľ a vedúci zariadenia a vedúci stravovacej prevádzky


Dokument na stiahnutie

Prílohy

Opatrenie_UVZSR_priprava_a_vydaj_stravy_02042020.pdf

Opatrenie_UVZSR_priprava_a_vydaj_stravy_02042020.pdf
Typ súboru: PDF dokument, Velkosť: 1,79 MB
Dátum vloženia: 6. 4. 2020 10:00
Dátum poslednej aktualizácie: 6. 4. 2020 10:29
Autor: Mgr. Miroslav Hrivňak