Menu
Mesto Snina

Triedime kuchynský odpad - triedime ho správne?

Triedime kuchynský odpad - triedime ho správne? 1

Už čoskoro bude do každej domácnosti distribuované vedierko na zber kuchynského odpadu, spolu s informačným letáčikom o separovaní.

Aby sme čo najviac eliminovali množstvo odpadu na skládkach, je potrebné čo najviac ho triediť. Preto sme začali triediť aj kuchynský biologicky rozložiteľný odpad.
Minimalizovanie odpadu patrí k životnému štýlu už viacerých z nás. Aj tak si pripomeňme ako správne triediť kuchynský odpad:
 
Čo sem patrí:
- pokazené a nahnité ovocie a zelenina a zvyšky
- zvyšky jedla (zostatky varenej stravy)
- mäsové a mliečne výrobky, vajcia
- menšie kosti (kuracie, rybacie)
- škrupiny z vajec a orechov
- pečivo, koláče, ryža, cestoviny
- kávová usadenina a sypaný čaj
- papierové vreckovky a servítky
- potraviny po dátume spotreby bez obalu
- zvyšky izbových rastlín
- biologicky znehodnotená hnedá lepenka, novinový papier
 
Čo sem nepatrí:
- jedlé oleje, tuky z domácnosti
- zvyšky jedla v obaloch, obaly samotné
- uhynuté zvieratá a ich trus
- veľké kosti (hovädzie, bravčové)
- prach zo smetí a vysávania, cigaretové ohorky
- tekuté zložky (polievky, omáčky, voda, mlieko)
- ostatné druhy komunálneho a triedeného odpadu
 
Len správne vytriedený kuchynský odpad je možné ďalej zhodnotiť.
 
Dátum vloženia: 13. 8. 2021 14:35
Dátum poslednej aktualizácie: 13. 8. 2021 14:41
Autor: Mgr. Michaela Šalachová